Algemeen

GA MEE OP KROEDWöSJ-WANDELING

Door Gilsing lokale media

Natuurmonumenten organiseert op zondag 11 augustus aanstaande van 10.00u tot 12.00u een zomerse gebiedswandeling door de bloemen- en kruidenrijkdom aan de Maasplassen nabij Thorn. Maak dit traditionele volksgebruik mee en beleef de grote bloemen- en kruidenrijkdom aan de Maas. De ervaren gidsen Leo en Antoinette gaan met jullie op zoek naar kruiden en granen om een traditionele Kroedwösj te maken. Kroedwösj is een oud gebruik waarbij een bijzonder veldboeket wordt samengesteld. Daarmee bescherm je jezelf, je naasten en je huis zoals onze voorouders dat ook al deden! Natuurlijk tonen de gidsen u ook de andere natuurschatten op de oevers van natuurgebied Koningssteen nabij Thorn. Een dynamisch natuurgebied in het RivierPark Maasvallei waar Moeder Maas de architect is. Een heerlijk zomeravontuur voor jong en oud in het hart van de natuur!


Vertrekpunt: Toegangshek natuurgebied Koningssteen, aan het einde van de Waterstraat, Thorn. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is gewenst via www.natuurmonumenten.nl/agenda<http://www.natuurmonumenten.nl/agenda> .
Kroedwösj als eeuwenoude bescherming
De Kroedwösj is een bundeling van zeven planten, kruiden en vruchten, die met een lang lint tot een bos gebonden zijn. Tegenwoordig vertrouwt men meer op techniek en wetenschap, maar vroeger probeerde men onweer, bliksem en ziektes af te weren door een zogenaamde Kroedwösj te maken. Het bijzondere veldboeket werd vroeger door onder andere boeren rond 15 augustus, Maria hemelvaart, werd in de boomgaard en landerijen samengesteld. Na het zegenen werd de Kroedwösj opgehangen in schuur of stal. Dit gebruik komt van oudsher in verschillende streken van Limburg voor. De samenstellingen en de benamingen van het boeket waren dan ook verschillend.

Kleurige bloemenpracht
Zoek mee met de gidsen naar de fraaie kruidensoorten als duizendblad, boerenwormkruid en Koninginnekruid. Verwonder je over de rijke bloemenpracht in de Maasvallei. Door de jaarlijkse overstromingen komen hier planten voor die elders zeer zeldzaam zijn of ontbreken. Het zijn van oorsprong zuidelijke planten die dankzij de Maas hier aan de noordergrens van hun verspreidingsgebied groeien. Je waant zich als het ware in Frankrijk. De zaden van deze planten zijn met de stroom mee uit het zuiden gekomen. Die grote plantenrijkdom brengt op haar beurt een rijke insectenfauna mee. Kortom: een zomerse belevenis in de natuur met een prachtig veldboeket als beloning.

Meld je aan, ga mee
De wandelgroep verzamelt zich bij het toegangshek van het natuurgebied Koningssteen. Dit is bereikbaar via de parkeerplaats aan het einde van de Waterstraat in het buitengebied van Thorn. We vertrekken om 10.00 uur en zijn terug rond 12.00 uur. Deelname aan deze activiteit is gratis maar gelieve zich vooraf aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/agenda<http://www.natuurmonumenten.nl/agenda>

 

|Doorsturen