Algemeen

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligershulp in de Maasvallei

Door Gilsing lokale media

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten zoekt ter ondersteuning van haar werkzaamheden in de Maasvallei mensen die als vrijwilliger graag een handje willen meehelpen. Vooral op het zogenaamde “Eiland in de Maas” tussen Ohé en Laak liggen waardevolle, dankbare klussen te wachten. Vele mensen uit de directe omgeving genieten van het prachtige natuurgebied met o.a. de indrukwekkende Hompesche Molen als trotse parel in het landschap. Natuurmonumenten hoopt dat die trots en de waardering voor dit unieke buitengebied uitdaagt om samen mee te helpen aan onderhoud en beheer. Omwonenden in de Maasvallei tussen Wessem en Echt worden van harte uitgenodigd voor een van de twee informatiebijeenkomsten op maandagavond 2 en woensdagavond 4 september in Echt en Stevensweert waarbij dit vrijwilligerswerk wordt toegelicht.

Hulp uit de omgeving gezocht
Natuurmonumenten werkt bij haar beheer en onderhoud van de natuur en de monumenten graag samen met mensen uit de lokale omgeving. Het is immers hun eigen “achtertuin” en hebben er ook belang bij dat bescherming en beheer van het gebied voldoende aandacht krijgt. Deze wervingsactie past daarbij, Door het groeiende bezoek in de natuurgebieden ligt er vooral een grote behoefte aan vrijwilligershulp op het zogenoemde ”Eiland in de Maas” tussen Stevensweert en Ohé en Laak. Vele handen maken licht werk. Natuurmonumenten beheert daar o.a. de natuur rondom de Molenplas, de Maasplassen, De Hompesche Molen en het voormalig kasteeldomein Walburg. Maar de hulpvraag geldt ook elders in de Maasvallei tussen Thorn en Stein.

Help mee!
“Wij kunnen niet zonder vrijwilligershulp. Steeds opnieuw ben ik verrast hoe men met volle energie, kennis en kunde vanuit de eigen interesse, hobby of gewoonweg vanuit een diepe verbondenheid deze onmisbare hulp biedt. Schitterend om te zien hoe het team van de vrijwillige molenaars het leven in de opgeknapte Hompesche Molen hebben teruggebracht. Hoe drie vrijwilligers wekelijks door de ruige natuur struinen om onze grote grazers langs de Grensmaas te controleren. Hoe andere vrijwilligers zich tijdens hun eigen wandelommetje als gastvrouw of -heer opstellen om toeristen te wijzen op bezienswaardigheden of op de toegangsregels in de natuur. Zo zorgen we met elkaar voor het unieke buitengebied”, aldus boswachter Paul Wijenberg. “Er ligt nog veel werk te wachten en daarom zoeken we hier vrijwillige boswachters, terreinmedewerkers, “Hompesche” gastvrouwen / -heren en tuinvrijwilligers”. Bij de Hompesche Molen en het voormalige kasteeldomein Walburg komen steeds meer bezoekers en dus is daar de vrijwilligershulp extra welkom. Het ontvangen en informeren van bezoekers in de natuurgebieden, het onderhouden van de Speelnatuur van OERRR voor de kinderen en het beheren van de diverse bebordingen in de gebieden zijn broodnodige en dankbare vormen van dit vrijwilligerswerk. Inwerken, beschikbaar gestelde gereedschappen en andere vrijwilligersregelingen worden voorzien.

Uitnodiging informatiebijeenkomst
Tijdens een tweetal informatieavonden in Echt en Stevensweert op 2 en 4 september worden vrijblijvend de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk uitgelegd. Na aanmelding vanuit deze bijeenkomsten krijgen de kandidaat-vrijwilligers de mogelijkheid om verder tot in “het veld” kennis te maken met de diverse werkzaamheden. Gelieve zich vooraf aan te melden voor de informatiebijeenkomst via een bericht naar maasvallei@natuurmonumenten.nl . U ontvangt dan een bevestiging met daarbij de details zoals tijd en locatie van de informatiebijeenkomst in Echt en Stevensweert. Meer informatie over dit vrijwilligerswerk vindt u ook op https://www.nm.nl/natuurgebieden/maasvallei/vrijwilligersvacatures

 

|Doorsturen